VZW HUROKI                


Hulp Roemeense Kinderen

 

Kindertehuis - Centru de plasament (voorheen Casa de copii)

Tijdens de eerste jaren werd hier door Huroki structureel gewerkt. Begin 1990 verbleven hier 250 verlaten kinderen met een leeftijd tussen 5 en 12 jaar.
In dit kindertehuis werden alle oude, versleten matrassen vervangen door nieuwe Belgische matrassen. Ook werden alle sanitaire voorzieningen op elke verdieping volledig vernieuwd. Aanvankelijk met de hulp van de Bouworde, later met materiaal en mankracht uit Oradea. De grote slaapzalen werden omgetoverd tot kleine slaapkamers met leefeenheid (tafel, stoelen, zetel, televisie).
Vanaf 1995 werden de kinderen geleidelijk overgeplaatst naar een Tip Familial waardoor het aantal kinderen in het kindertehuis sterk daalde.

Sedert enkele jaren wordt het kindertehuis bestuurd door een onafhankelijke directeur en verblijven er nog 80 kinderen (leeftijd tussen 5 en 18 jaar).
Er is een nauwe samenwerking met de dienst kinderbescherming en er worden regelmatig nog kinderen opgenomen in het kindertehuis.

Deze instelling heeft een open structuur, de kinderen gaan in de stad naar school. Er is een fitnessruimte en een computerzaal met internetverbinding (gebruik steeds onder toezicht). Ze hebben ook een zangkoor en een instrumentale jongeren muziekband.

In de toekomst blijft Huroki ook hier een doelgericht project ondersteunen.